Nie povinnosť, ale zážitok. Recyklovanie bude jednoduché a praktické, sľubujú odborníci

Veľký projekt, ktorý sa jednoducho musí podariť. Aj tak sa dá opísať novinka, ktorá sa už o niekoľko mesiacov dotkne všetkých ľudí na Slovensku.

Spusteniu systému zálohovania jednorazových obalov už nič nebráni v ceste. Od 1.1.2022 sa náš prístup k prázdnym PET fľašiam a plechovkám zmení. Namiesto vyhadzovania do kontajnerov či triediacich nádob budeme obaly nosiť späť do obchodov. Slovensko sa tak konečne pridáva k vyspelým krajinám sveta, kde zálohovanie bez problémov funguje. Kľúčom k úspechu projektu sa pritom podľa skúseností považuje dostupnosť a jednoduchosť.

Na tento účel poslúžia recyklomaty umiestnené v predajniach potravinových reťazcov po celej krajine. „Recyklomat poskytne obchodom aj zákazníkom množstvo výhod. Bude prijímať, rozpoznávať, triediť, znehodnocovať a skladovať obaly, čím nám ušetrí čas aj priestor,“ vysvetľuje Juraj Otta, Commercial Director spoločnosti TOMRA Collection Slovakia.

Stačí priniesť, vhodiť a zobrať  

TOMRA, ktorá sa o zálohovanie a recykláciu stará už na viac ako 60 trhoch po celom svete, bude teraz svoje znalosti zúročovať na Slovensku. „Našou prioritou je vytvoriť také podmienky, v ktorých budú ľudia zálohovať prázdne obaly s radosťou. Recyklácia je predsa dôležitý a prirodzený proces, ktorý pomáha k lepšej budúcnosti nás všetkých,“ vraví Juraj Otta.

Vďaka recyklomatom a priestorom, ktoré v obchodoch vzniknú, bude zálohovanie veľmi jednoduché a praktické. Napríklad prázdnu fľašu od minerálky prinesieme do obchodu, vložíme ju do pripraveného recyklačného automatu a počkáme na vyúčtovanie zálohy, ktorú môžeme opäť využiť rovno pri nákupoch. Tým naše „povinnosti“ so zálohovaním končia.  Stačia 3 jednoduché kroky.

  1. Priniesť – prázdne a nepoškodené obaly prinesieme do obchodov
  2. Vložiť – fľaše a plechovky vhodíme do pripravených recyklomatov
  3. Zobrať – recyklomat vyráta výšku zálohy, ktorú si odnesieme

Odborníci však upozorňujú na niekoľko podstatných detailov, ktoré sa týkajú samotných fliaš. Tie musia byť v prvom rade úplne prázdne. „Obaly sa musia zálohovať nepoškodené, napríklad stlačenú plastovú fľašu recyklomat nebude akceptovať. Veľmi dôležité je aj to, aby na fľaši ostala čitateľná etiketa,“ vraví Juraj Otta. Recyklovateľné fľaše budú označené grafickým symbolom „Z“ na etikete a textom „ZÁLOHOVANÉ“.

 

Zálohovanie je kľúčové kvôli recyklácii

Z pohľadu zákazníka sa celý proces nebude líšiť od zálohovania sklenených fliaš, na ktoré sme už dlhodobo zvyknutí. Podľa pripravených právnych predpisov zo strany Európskej únie aj zákonodarcov na Slovensku je cieľom dosiahnuť, aby sa zálohovalo až 9 z 10 použitých jednorazových obalov. Hranicu 90 % a viac dosahujú už teraz mnohé krajiny v Európe. 

Prioritou, ktorá by mala spájať všetkých zúčastnených, je následná recyklácia zozbieraných obalov. Vďaka nej sa prázdne fľaše a plechovky budú môcť spracovať a opätovne využiť. Práve takouto cirkuláciou môžeme dosiahnuť výrazný úbytok objemu odpadu, ktorý dennodenne končí v prírode. Celý proces však začína práve pri opisovanom zálohovaní, za ktoré budeme zodpovední všetci. 

„Aby bol tento dôležitý projekt úspešný, musia sa spojiť dva faktory. V prvom rade by sme mali všetci myslieť na to, čo je dobré pre planétu a tým pádom aj pre nás. Zároveň však zálohovanie aj recyklácia musia prebiehať ruka v ruke, bez problémov a efektívne,“ upozorňuje Juraj Otta.